Έργα

 

Εργα

 

Την οκταετία 2008 – 2015 αποκαταστάθηκαν συνολικά 21 πέτρινοι φάροι.Δώδεκα (12)πέτρινοι Φάροι αποκαταστάθηκαν με χρηματοδότηση,επίβλεψηαλλάκαιεργασία από προσωπικότηςΥπηρεσίαςΦάρων. Συγκεκριμέναπρόκειταιγιατουςφάρουςστις θέσεις:

 

·     Δουκάτο Λευκάδας  (2014)

·      Καψάλι Κυθήρων (2010-2011)

·     Σπαθί Σερίφου (2013)

·      Κασσάνδρα Χαλκιδικής (2009-2010)

·     Κόρακας Πάρου (2012)

·      Αγ. Νικόλαος Κέας (2009)

·     Δρέπανο Πατρών (2012)

·      ΒρυσάκιΛαυρεωτικής (2008)

·     Σίγγρι Μυτιλήνης (2011-2012)

·      Σουσάκι Κορινθίας (2008)

·     Γουρούνι Σκοπέλου (2010-2011)

·      Δρέπανο Χανίων (2007-2008)

 

Την ίδια περίοδο τέσσερεις (4) Φάροι αποκαταστάθηκαν με δημόσια χρηματοδότηση, μέσω τοπικών φορέωνΔήμωνκαιΝομαρχιών.Συγκεκριμένα πρόκειται για τους εξής φάρους:

 

·            Φάρος Μ. Έμβολο Αγγελοχωρίου(2010)

Αποκαταστάθηκε σεσυνεργασία της Υ. Φάρων με το ΑΠΘ, τον δήμο Μηχανιώνας και χρηματοδότηση του Υπ.  Μακεδονίας Θράκης

 

·      Φάρος Αγ. Σώστης Μεσολογγίου (2008-2009)

Αποκαταστάθηκε σε συνεργασία με τον Δήμοτης Ιεράς πόλεως του Μεσολογγίου και χρηματοδότηση της νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας

 

·      Φάρος στο Κάστρο ή Φυκιότρυπα Μυτιλήνης (2008)

Αποκαταστάθηκε σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων ΜνημείωνΒ. Αιγαίουτου Υπ.Πολιτισμού.

 

·  Φάρος στ  Φανάρι Ίου (2006-2007).

Αποκαταστάθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Ιητών και με χρηματοδότηση από τα ΠΕΠ της περιφέρειας Ν.Αιγαίου

 

 

Τρεις (3) Φάροι,αποκαταστάθηκαν με ιδιωτική χρηματοδότηση μέσω του μη Κερδοσκοπικού Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη» στις  εξής θέσεις:

 

·       ΝτάναΠόρου(2011)

·      ΤαίναροΛακωνίας (2008)

·      Μαλέας(2009)

 

 

Επίσης δύο (2) έργα αποκατάστασης πέτρινων φάρων χρηματοδοτήθηκαν μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013.Πρόκειται για τους φάρους στις θέσεις:

 

·      Κοκκινόπουλο Ψαρών (2014)

·      Μονεμβασία(2015)

 

Στην ίδια κατηγορία, για ένταξη στις εργασίες αποκατάστασης με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020, έχουν προταθεί από την Υπηρεσία Φάρων, κατάσειρά προτεραιότητας ωριμότητας των μελετών των έργωντους,οι εξής 15 πέτρινοι φάροι:

 

·      Κόγχη Σαλαμίνας

 

·      Τρίκκερι Μαγνησίας

 

·      Αγ. Ηλίας Αμοργού

 

·      Γαύριο Άνδρου

 

·      Σίδερος Κέρκυρας

 

·      Πάνορμος Τήνου

 

·      Άστρος Κυνουρίας

 

·      Λιμένι Λακωνίας

 

·      Κρανάη Γυθείου

 

·      Φισκάρδο Κεφαλληνίας

 

·      Αρμενιστής Μυκόνου

 

·      Καστρί Οθωνών

 

·      Τάμελος Κέας

 

·      Τσιχλί Μπαμπά Πύλου

 

·      ΛιθάριΣκύρου

 

 

Την τελευταία τριετία έχει αντικατασταθεί και εκσυγχρονισθεί το 50% του Ελληνικού Φαρικού Δικτύου με νέου τύπου Φωτοσημαντήρες μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ «Υλοποίηση Έργου Εκσυγχρονισμός Φαρικού Δικτύου Ελληνικών Θαλασσών». Πιο συγκεκριμένα για τη διετία 2014-15 αντικαταστάθηκαν από την Υπηρεσία Φάρων εξήντα τρείς (63) εγκατεστημένοι φωτοσημαντήρες με νέους, τεχνολογίας LED και βρίσκεται σε εξέλιξη η εγκατάσταση νέου τύπου φωτοσημαντήρων σε διάφορες περιοχές της Ελληνικής επικράτειας. Επιγραμματικά επισημαίνονται η φωτοσήμανση του διαύλου Ηγουμενίτσας και του διαύλου Λευκάδας, λόγω εκβάθυνσης/ διαπλάτυνσης τους, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αντικατάσταση της φωτοσήμανσης στο δίαυλο Σαλαμίνας, στον Πόρο Μεγάρων, στον κόλπο Σαλαμίνας και η φωτοσήμανση του νέου διαύλου στο λιμένα Αλεξανδρούπολης με τους προαναφερθέντες νέου τύπου φωτοσημαντήρες.

 

Ετησίως εκτελείται από προσωπικό της Υπηρεσία Φάρων προγραμματισμένη συντήρηση του Ελληνικού Φαρικού Δικτύου με χερσαία και πλωτά μέσα. Μεταξύ άλλων διοργανώνονται κατ’ ελάχιστον μια φορά ετησιώς αποστολές στις κάτωθι περιοχές:

 

·      Λάρισας-Μαγνησίας-Θεσσαλονίκης.

·      Εύβοιας (Κεντρική-Νότια).

·      Νήσου Κρήτης.

·      Πελοποννήσου (Νότια-Ανατολική).

·      Καβάλας (Ανατολική)-Θάσος-Θράκη.

·      Λακωνίας-Μεσσηνίας-Ηλείας-Αχαΐας.

·      Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής-Καβάλας (Δυτική).

·      Αιτωλοακαρνανίας-Λευκάδας.

·      Αττικής.

·      Νήσων Αργοσαρωνικού / Αργολικού Κόλπου.

·      Αχαΐας-Φωκίδας-Κεφαλληνίας.

·      Εύβοιας (Βόρεια)-Φθιώτιδας.

Επίσης πραγματοποιούνται κατά περίπτωση δύο (2) ή περισσότεροι πλόες των ΠΦΑ ΚΑΡΑΒΟΓΙΑΝΝΟΣ και ΛΥΚΟΥΔΗΣ για τη συντήρηση των απομεμακρυσμένων από την ηπειρωτική Ελλάδα πυρσών και εκείνων που βρίσκονται επί βραχονησίδων, ερημονησίδων και σε δυσπρόσιτους όρμους των Ελληνικών ακτών. Το 2015 εκτελέσθηκαν από το ΠΦΑ ΚΑΡΑΒΟΓΙΑΝΝΟΣ δυο (2) πλόες συνολικής διάρκειας πενήντα μία (51) ημερών, για τη συντήρηση 238 πυρσών. Το ΠΦΑ ΚΑΡΑΒΟΓΙΑΝΝΟΣ στο πλαίσιο αυτό κάλυψε συνολικά 3.469 ν.μ.

 

Τέλος εντός του 2015 εκτελέσθηκαν εκατόν πενήντα (150) έκτακτες μεμονωμένες αποστολές από τεχνικό προσωπικό της Υπηρεσίας Φάρων προς επισκευή εκτάκτων βλαβών του Ελληνικού Φαρικού Δικτύου.

Η επισκευή, συντήρηση και υποστήριξη του Ελληνικού Φαρικού Δικτύου γίνεται με βάση την κείμενη νομοθεσία, τα θεσμικά κείμενα και τις διαταγές του Πολεμικού Ναυτικού και της Υπηρεσίας Φάρων καθώς και τις αρχές που υπαγορεύονται από το Διεθνές Σύστημα Ναυτιλιακής Σήμανσης που ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα το 1982 και υποστηρίζεται διεθνώς από τον “IALA” (INTERNATIONAL ASSOCIATION OF MARINEAIDSTONAVIGATIONANDLIGHTHOUSE AUTHORITIES) μέλος του οποίου είναι και η χώρα μας.