Επίσκεψη σε Πέτρινο Φάρο

     Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού.


     Διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις αλλά και άλλους ιδιαίτερους κανονισμούς που αφορούν στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Αρκετοί από τους πέτρινους φάρους έχουν χαρακτηριστεί ως νεώτερα μνημεία από τις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Πολιτισμού.


     Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες.


     Ο ενδιαφερόμενος που επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο θα πρέπει να επικοινωνήσει με τη Υπηρεσία Φάρων και συγκεκριμένα με το Γραφείο Εθιμοτυπίας (210-4581405) και να αποστείλει το αίτημα της επισκέψεως στην Υπηρεσία Φάρων μέσω τηλεομοιοτυπίας στον αριθμό fax:210-4581410 ή μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Εναλλακτικά ο ενδιαφερόμενος δύναται να επικοινωνήσει με το ΓΕΝ/ΔΕΔΗΣ και να αποστείλει το αίτημα του στον αριθμό fax:210-6551440.


     Στο αίτημα θα πρέπει να αναφέρονται τα στοιχειά του αιτούντος, ο σκοπός της επίσκεψης του και η ημερομηνία επισκέψεως. Ο χρόνος αποστολής του αιτήματος επίσκεψης πρέπει να είναι προγενέστερος είκοσι ημέρες από την ημερομηνία επισκέψεως. Απάντηση επί του αιτήματος επίσκεψης κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο από την Υπηρεσία Φάρων. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.


     Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο.


     Λόγο του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου.


     Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.