Γενικές Πληροφορίες
Ο Φάρος βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Άνδρου, στο Γαύριο το οποίο απέχει 31 χλμ από τη Χώρα, στο όρος Χάρακα, σε στίγμα 37°53’04’’ Β, 024°44’13’’ Α. Πλησιέστεροι οικισμοί είναι το Γαύριο που αποτελεί και το κύριο επιβατικό λιμάνι της Άνδρου και το τουριστικό Μπατσί.
Η πρόσβαση σε αυτόν γίνεται μέσω επαρχιακού χωμάτινου δρόμου. Τα τελευταία 200μ, είναι απότομη ανηφόρα και η πρόσβαση έως το φάρο είναι εφικτή μόνο με αυτοκίνητο 4×4.
Ο Φάρος ΔΕΝ είναι συνδεδεμένος σε κοινωφελές δίκτυο παροχής νερού. Το νερό διατίθεται μέσω δεξαμενής η οποία αναπληρώνεται τακτικά και το νερό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΙΜΟ.
Ο Φάρος διαθέτει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος μέσω του δικτύου του ΔΕΔΗΕ.
Στίγμα: 37°53’04’’ Β, 024°44’13’’ Α
Περιγραφή Κτηρίου
Είναι διώροφο πέτρινο κτίσμα συνολικού εμβαδού 27 τ.μ., ισοκατανεμημένου μεταξύ ισογείου και ορόφου, ενώ στη δυτική του πλευρά έχει εξωτερική γυριστή σκάλα η οποία καταλήγει στον πύργο ύψους 8 μέτρων, στην απόληξη του οποίου φέρει μεταλλικό κλωβό.
Διαθέτει τους παρακάτω χώρους:
Κουζίνα – Καθιστικό (Ισόγειο)
Ένα Υπνοδωμάτιο (Άνω όροφος)
Τουαλέτα με λουτρό και αποθήκη (εξωτερικά)
Σύντομο Ιστορικό
Ημερομηνία Λειτουργίας
1874
Ο Φάρος του Γαυρίου βρίσκεται στο λόφο Καστρί, στην άκρη του λιμανιού της Άνδρου και καλωσορίζει τα καράβια στην άφιξή τους στο νησί. Κατασκευάστηκε το 1874 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων και ο φανός του ήταν διοπτρικός και εξέπεμπε ερυθρό σταθερό, με φωτοβολία 5 μίλια και εστιακό ύψος τα 96 μέτρα.
Αποτελεί έναν από τους 3 διώροφους, στους 144 πέτρινους φάρους του ελληνικού φαρικού δικτύου, ενώ είναι ο μοναδικός με τη σκάλα εξωτερικά του οβελού πύργου. Ο Πύργος του υψώνεται στα 8 μέτρα και η εξωτερική σκάλα ανόδου προς το φανό αναρριχάται περιστρεφόμενη γύρω από αυτόν. H πρόσβαση στον πύργο και την ταράτσα του φάρου ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά.