Φάρος Κακή Κεφαλή - Χαλκίδα

Πρόκειται για χαρακτηριστικό πέτρινο κτίσμα Φάρου, αποτελούμεvο από το ορθογωνικής κάτοψης ισόγειο κτίσμα-φαρόσπιτο, με ενσωματωμένο τον τετράγωνο πύργο του φάρου ύψους 8,5μ, που απολήγει σε τετράγωνο εξώστη με τον πολυγωνικό μεταλλικό κλωβό του φανού.

Γρήγορη πλοήγηση

Γενικές Πληροφορίες

Ο φάρος Κακή Κεφαλή με Αριθμό Ελληνικού Φαροδείκτη (ΑΕΦ) 5630, βρίσκεται στο ΒΑ όριο της ομώνυμης άκρας στον Ευβοϊκό κόλπο, εντός του οικιστικού ιστού της πόλης της Χαλκίδας. Έχει φωτοβολία  12 ν.μ., λευκό αναλάμπων χαρακτηριστικό και εστιακό ύψος 21 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας.

 Άρχισε να λειτουργεί το  1886 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό σταθερό ερυθρό και φωτοβολία 15 ν.μ. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός και στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε το 1945 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο και αργότερα την ασετιλίνη. Το 1975 αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός, ενώ το 1980 αυτοματοποιήθηκε πλήρως και επιτηρείται από έναν φαροφύλακα.

Πρόκειται για χαρακτηριστικό πέτρινο κτίσμα Φάρου, αποτελούμεvο από το ορθογωνικής κάτοψης ισόγειο κτίσμα-φαρόσπιτο, με ενσωματωμένο τον τετράγωνο πύργο του φάρου ύψους 8,5μ, που απολήγει σε τετράγωνο εξώστη με τον πολυγωνικό μεταλλικό κλωβό του φανού. Είναι κτισμένος από εμφανή ακανόνιστη λιθοδομή και στεγάζεται με δώμα. Οι όψεις του εivαι διαμορφωμένες με κεντρικό άξονα συμμετρίας που τονίζεται από τον κεντρικά τοποθετημένο πύργο του Φάρου. Η πρόσβαση στον πύργο γίνεται με κυκλική σκάλα από λαξευτές ολόσωμες βαθμίδες στηριζόμενες σε κεντρικό άξονα. Οι γωνίες του φαρόσπιτου και του πύργου, τα πλαίσια των ανοιγμάτων διαμορφώνονται με εμφανείς λαξευτούς λίθους, καθώς επίσης και η στέψη κτηρίου και πύργου, στηριζόμενη σε λαξευτά μικρά φουρούσια. Το φαρόσπιτο αποτελείται από δύο δωμάτια, κουζίνα και τουαλέτα, όπου διαμένει ο φαροφύλακας.

Δίπλα στον Φάρο, στον περιβάλλοντα χώρο του, έχει κτιστεί βοηθητικό μεταγενέστερο κτίσμα αποτελούμενο από καθιστικό με κουζίνα και υπνοδωμάτιο με κεντρικό μπάνιο. Το κτίριο αυτό χρησιμοποιείται ως παραθεριστικό οίκημα.

Σε μικρή απόσταση από τον Φάρο υπάρχει μικρή παλιά αποθήκη. Ο περιφραγμένος αύλειος χώρος του είναι κατάφυτος από πεύκα και ιδιαίτερα επιμελημένος. Στην ευρύτερη Ζώνη Ασφαλείας του Φάρου έχει διαμορφωθεί χώρος πράσινου και παιδική χαρά. 

Περιγραφή Κτηρίου

Πρόκειται για χαρακτηριστικό πέτρινο κτίσμα Φάρου, αποτελούμεvο από το ορθογωνικής κάτοψης ισόγειο κτίσμα-φαρόσπιτο, με ενσωματωμένο τον τετράγωνο πύργο του φάρου ύψους 8,5μ, που απολήγει σε τετράγωνο εξώστη με τον πολυγωνικό μεταλλικό κλωβό του φανού. Είναι κτισμένος από εμφανή ακανόνιστη λιθοδομή και στεγάζεται με δώμα. Οι όψεις του εivαι διαμορφωμένες με κεντρικό άξονα συμμετρίας που τονίζεται από τον κεντρικά τοποθετημένο πύργο του Φάρου. Η πρόσβαση στον πύργο γίνεται με κυκλική σκάλα από λαξευτές ολόσωμες βαθμίδες στηριζόμενες σε κεντρικό άξονα. Οι γωνίες του φαρόσπιτου και του πύργου, τα πλαίσια των ανοιγμάτων διαμορφώνονται με εμφανείς λαξευτούς λίθους, καθώς επίσης και η στέψη κτηρίου και πύργου, στηριζόμενη σε λαξευτά μικρά φουρούσια. Το φαρόσπιτο αποτελείται από δύο δωμάτια, κουζίνα και τουαλέτα, όπου διαμένει ο φαροφύλακαςΔίπλα στον Φάρο, στον περιβάλλοντα χώρο του, έχει κτιστεί βοηθητικό μεταγενέστερο κτίσμα αποτελούμενο από καθιστικό με κουζίνα και υπνοδωμάτιο με κεντρικό μπάνιο. Το κτίριο αυτό χρησιμοποιείται ως παραθεριστικό οίκημα.

Διαμονή - Παροχές

Ο Φάρος διαθέτει μία (1) κρεβατοκάμαρα, κουζίνα, τουαλέτα/λουτρό,  διάδρομο. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος γίνεται μέσω δικτύου ΔΕΗ.

ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΙΜΟ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΤΕΜΑΧΙΑΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ
Κουζίνα (Κανονικών διαστάσεων)
Κουζινάκι (Δύο ή τρία μάτια)
Ψυγείο
Μαγειρικά σκεύη
Σερβίτσια (Πιάτα,πιρούνια,κουτάλια,μαχαίρα,ποτήρια)
Τραπέζια1
Καρέκλες4
Τουαλέτα/Ντουζιέρα
Πυροσβεστήρες2
Θερμοσίφωνας
Καλοριφέρ λαδιού / Αερόθερμο
Μαξιλάρια4
Κουκέτα
Κρεβάτια διπλά

1
Κομοδίνα2
Ντουλάπα1
Τηλεόραση
Εξωτερική κεραία TV
Φαρμακείο (κυτίο)

Σύντομο Ιστορικό

Ημερομηνία Λειτουργίας

1886

Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1886. Το ύψος του πύργου του είναι 12 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 21 μέτρα. Είναι εγκατεστημένος στη βόρεια πλευρά της πόλης της Χαλκίδας στο ακρωτήριο στη ομώνυμη θέση Κακή Κεφαλή.

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Λιμεναρχείο : 22210 28888

Αστυνομία Χαλκίδας: 22210 22100

Πυροσβεστική : 26450 20350

Κέντρο Υγείας: 22213-50100

Πρακτορεία: 22210 55111 / 65111 / 55112 / 65112

Φαροφύλακας : 6948875427

Ανακαλύψτε όλους του φάρους διαμονής προσωπικού ΠΝ